Page 58 - FINAL PROGRAM
P. 58

 Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταγγισιοθεραπείας
FLASH PRESENTATIONS
  F18
 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ-ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ: ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΙΝΔΎΝΟΎ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
Φ.Βάκος, Κ.Καμιτάκη, Μ.Τσέργα, Σ.Νικολοπούλου, Α.Αργυρού, Α.Ποδάρας, Α.Γάφου
ΝΥΑ Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι», Αθήνα
  ΈΙΣΑΓΩΓΗ: Κάθε αλλαγή στον εξοπλισμό των Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Αιμοδοσίας πρέπει να υπόκειται σε έλεγχο με τη Διαδικασία Εκτίμησης Κινδύνου, στα πλαίσια εφαρμογής του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας. Η χρήση του εργαλείου «πεδία αποτυχίας/ανάλυση αποτελέσματος» (Failure Mode Effect Analysis, FMEA) βοηθάει στην προληπτική εκτίμηση/κατηγοριοποίηση των κινδύνων και στη λήψη προληπτικών μέτρων για την ελάττωσή τους
ΣΚΟΠΟΣ: Εφαρμογή του εργαλείου FMEA για την εξέταση ασφάλειας της Διαδικασίας «Ηλεκτρονική Παραγγελία-Μετάγγιση» (ΗΠΜ), με έμφαση στο τμήμα από την παράδοση παραγώγων στον μεταφορέα της κλινικής έως την λήξη και καταγραφή της μετάγγισης στο βιβλίο μεταγγίσεων (εφαρμογή Bloodcheckout-CCS).
ΜΈΘΟΔΟΣ: Αποφασίσθηκε επέκταση της υπάρχουσας Διαδικασίας «Ηλεκτρονική Μετάγγιση», με προσθήκη της «Ηλεκτρονικής Παραγγελίας». Συνεστήθη διεπιστημονική ομάδα μελέτης (ΝΥΑ, Τμήμα Μηχανοργάνωσης, κλινικοί ιατροί) η οποία μέσω του διαγράμματος ροής της Διαδικασίας κατανόησε-βαθμολόγησε-κατηγοριοποίησε τα βήματά της, εντοπίζοντας τα σημεία κινδύνου (Βαθμός κινδύνου συμβάματος =Σοβαρότητα επίπτωσης x Πιθανότητα). Εφαρμόσθηκαν επί χάρτου συνήθη σενάρια για εντοπισμό αδύνατων σημείων του προγράμματος (πχ διαβάθμιση πρόσβασης χρηστών, αλλαγή στοιχείων αίτησης, μη ολοκλήρωση λήξης μετάγγισης). Οι κίνδυνοι επανεκτιμήθηκαν μετά από προκαταρτική δίμηνη εφαρμογή του προγράμματος (αιματολογική κλινική) και αποφασίσθηκε επέκταση στις υπόλοιπες κλινικές.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:
Το διάγραμμα ροής της ΗΠΜ περιλαμβάνει τα εξής βασικά βήματα: Α.Ηλεκτρονική Παραγγελία
Α1.Δημιουργία ηλεκτρονικής αίτησης αίματος από κλινικό ιατρό. Α2.Αποστολή αίτησης– δείγματος στη ΝΥΑ
Β.Ηλεκτρονική παράδοση/μετάγγιση
Β1.Παράδοση μονάδων από ΝΥΑ σε μεταφορέα ηλεκτρονικά Β2.Παραλαβή μονάδων στην κλινική ( νοσηλευτής) Β3.Έναρξη μετάγγισης (ιατρός)
Β4.Λήξη μετάγγισης (ιατρός/νοσηλευτής)
 Αξιολογήθηκαν πέντε κίνδυνοι και εξετάσθηκαν οι πιθανές αιτίες, με στόχο παρέμβαση με ασφαλιστικές δικλείδες (ανθρώπινος παράγοντας, SOP/ Οδηγίες, εξοπλισμός) (Πίνακας).
Κατά το διάστημα προκαταρτικής εφαρμογής παρατηρήθηκε ικανοποιητική αντιμετώπιση από τους χρήστες των κλινικών (προηγήθηκε εκπαίδευση με προφορικό/ γραπτό υλικό).
ΣΎΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Το πρόγραμμα ΗΠΜ βελτιώνει σημαντικά τη διαδικασία χορήγησης-μετάγγισης παραγώγων αίματος, και την καταγραφή ιχνηλασιμότητας των μεταγγίσεων.
Τρία σημεία της διαδικασίας απαιτούν περαιτέρω ανάπτυξη της εφαρμογής.
 58
12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταγγισιοθεραπείας














































































   56   57   58   59   60