Page 55 - FINAL PROGRAM
P. 55

 Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταγγισιοθεραπείας
FLASH PRESENTATIONS
  F14
 ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΕΎΘΕΝΤΩΝ ΑΣΚΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΕ ΜΗ ΦΎΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΎΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ (2015-2019)
Χατζητάκη Μ.1, Βασιλούδη Μ.1, Μόκα Ευτ.1, Μυλωνής Π.1, Κατή Σ.1, Συμεωνίδου Σ.1, Κατσιούλη Μ.1, Τάσεφ Ε.1, Φακή Μ.1 1 Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Λάρισα
  ΈΙΣΑΓΩΓΗ: Οι μονάδες αίματος που έχουν επανειλημμένα αντιδραστικό αποτέλεσμα κατά τον πρωτογενή εργαστηριακό έλεγχο για τους λοιμογόνους παράγοντες που μεταδίδονται με την μετάγγιση, αποκλείονται από τη θεραπευτική χρήση, αποθεματοποιούνται σε ειδικό περιβάλλον και αχρηστεύονται βάσει ειδικού πρωτοκόλλου.
ΣΚΟΠΟΣ: Ο προσδιορισμός της συμμετοχής των αχρηστευθέντων ασκών αίματος(2015-2019) από λοιμογόνους παράγοντες που ελέγχονται υποχρεωτικά, στο σύνολο των απορρίψεων. Η μείωση του αριθμού τυχόν ασκόπων απορρίψεων, με λήψη διορθωτικών μέτρων.
ΜΈΘΟΔΟΣ:
— Αναδρομική μελέτη όλων των αρχικά οροθετικών μονάδων αίματος για HIV, HBV, HCV, σύφιλη, HTLV.
— Αντιστοίχιση της καταγραφής στο αρχείο καταστροφών με το βιβλίο αποτελεσμάτων εργαστηριακού ελέγχου, αλλά και με το μητρώο αιμοδοτών της τελευταίας πενταετίας.
ΑΠΟΤΈΛΈΣΜΑΤΑ: Συνολικά 402 (0,61%) μονάδες αίματος βρέθηκαν αρχικώς θετικές , επί συνόλου 66.380 ελεγχθέντων ασκών αίματος , οι οποίες και τέθησαν εκτός χρήσης. Εξ αυτών οι 63 (15,67%) επιβεβαιώθηκαν ως θετικές.Παρουσιάζονται σε διαχρονική παρακολούθηση τα αποτελέσματα της οροεπικράτησης των λοιμώξεων (1/1054) στον αιμοδοτικό πληθυσμό κατά την περίοδο 2015-2019. Καταγράφεται προβληματισμός για το μεγάλο ποσοστό μονάδων που απορρίπτεται όσον αφορά τη σύφιλη, τον HTLV, HIV, HCV λοίμωξη (αρχικά θετικός ορολογικός έλεγχος).
ΣΥΜΠΈΡΑΣΜΑΤΑ: Ο έλεγχος των απορρίψεων ασκών αίματος αποτελεί διαχειριστικό εργαλείο για να προβούμε σε διορθωτικές ενέργειες, όσον αφορά την βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των πρακτικών κατά την διαδικασία απελευθέρωσης των μονάδων και αχρήστευσης των δυνητικά μολυσματικών.
 F15
 ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΎ ΑΡΧΕΙΟΎ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΝΤΩΝ ΎΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΜΙΑΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ (2017- 2019)
Μόκα Ε., Ανδρούτσου Σ., Τζωρτζάτος Αν., Κατή Σ., Μαχάτου Στ., Κουμπούρα Α., Παπαχρήστου Κ., Τασιούλη Β., Φακή Μ., Χατζητάκη Μ.
Ν.Υ. Αιμοδοσίας Γ.Ν.Λ.
  ΈΙΣΑΓΩΓΗ: Η επιλογή του υποψήφιου δότη αποβλέπει στη διαφύλαξη της υγείας του, αλλά και του μεταγγιζομένου ασθενούς. Η αποτελεσματική διαδικασία επιλογής καθορίζει την μελλοντική στάση των αιμοδοτών σχετικά με την εθελοντική προσφορά.
ΣΚΟΠΟΣ: Η καταγραφή των αποκλεισθέντων αιμοδοτών κατά την διαδικασία επιλογής, με στόχο τη λήψη διορθωτικών μέτρων προκειμένου να μειωθούν οι απορρίψεις, εστιάζοντας στη βελτίωση της προαιμοδοτικής ενημέρωσης και στην επάνοδο προς αιμοδότηση των προσωρινά αποκλεισθέντων αιμοδοτών.
ΥΛΙΚΟ & ΜΈΘΟΔΟΙ: Τα στοιχεία συλλέχθηκαν αναδρομικά από το αρχείο απορρίψεων (1/1/2017 έως και 31/12/2019), όπου καταγράφεται το σύνολο των απορριφθέντων αιμοδοτών, οι οποίοι είναι κατηγοριοποιημένοι ανά αιτία αποκλεισμού. Εγινε αντιπαραβολή με τα έντυπα – ερωτηματολόγια των αντιστοίχων ετών για ανάλυση και άλλων παραμέτρων, όπως κατηγορία αιμοδότη, φύλο, αιμοδοτική συχνότητα, έλεγχο για ελλιπή συμπλήρωση στοιχείων.
ΑΠΟΤΈΛΈΣΜΑΤΑ: Από το σύνολο των 43.551 ατόμων που προσήλθαν για αιμοδότηση, 40.442 (92,92%) πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, ενώ 3.109 (7,14%) απορρίφθηκαν. Το ποσοστό που απορρίφθηκε προσωρινά βρέθηκε 84,4%, ενώ το 15,6% αφορούσε μόνιμες απορρίψεις. Το ποσοστό απόρριψης στο σύνολο των υποψηφίων αιμοδοτών 1ης φοράς ανήλθε σε 32,68%. Οι συχνότερες αιτίες απόρριψης αφορούσαν την χαμηλή Hb (46/%), λήψη φαρμάκων (18/%), συστηματικά νοσήματα (13,5%), υπόταση (13%), ιώσεις (10%).
ΣΥΜΠΈΡΑΣΜΑΤΑ: Η συνεχής ανασκόπηση των λόγων απόρριψης και η αντιπαραβολή με τα ερωτηματολόγια αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών της λειτουργίας της Υπηρεσίας μας και πολύτιμο εργαλείο διαχείρισης των αιμοδοτών. Επιβάλλεται να προχωρήσουμε άμεσα σε τακτικές επανάκτησης των προσωρινά απορριφθέντων αιμοδοτών. Ο επαναπροσδιορισμός των πρακτικών μας και η λήψη διορθωτικών μέτρων με υιοθέτηση των πλέον κατάλληλων παρεμβάσεων, είναι σίγουρο πως θα συμβάλλει στην αύξηση των συλλεγομένων μονάδων και στη διατήρηση - ενδυνάμωση της σχέσης εμπιστοσύνης των αιμοδοτών με το σύστημα Αιμοδοσίας.
Τελικό Πρόγραμμα 55













































































   53   54   55   56   57