Page 54 - FINAL PROGRAM
P. 54

 Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταγγισιοθεραπείας
FLASH PRESENTATIONS
  F12
 ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ RHD ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ RHD ΘΕΤΙΚΑ ΕΡΎΘΡΑ (RBC)
Ζερβού Ε., Ζησιάδης Κ., Ξάνθη Ε., Τζόλου Α., Καββαδίας Σ., Λώλη Α., Σιάφα Ι.
Αιμοδοσία, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
  ΈΙΣΑΓΩΓΗ:Η μετάγγιση RhD θετικών ερυθρών σε RhD αρνητικό ασθενή μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία αντι- D αντισώματος. Σε επείγουσες καταστάσεις που απειλείται η ζωή του ασθενή και υπάρχει έλλειψη RhD αρνητικού αίματος, χορηγούνται RhD θετικά ερυθρά.
ΣΚΟΠΟΣ: Η ανάλυση των μεταγγίσεων RhD θετικών ερυθρών σε RhD αρνητικούς ασθενείς του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
ΥΛΙΚΟ & ΜΈΘΟΔΟΣ: Έγινε ανασκόπηση των δεδομένων των μεταγγίσεων από το σύστημα πληροφορικής της Αιμοδοσίας μας για την περίοδο 2003-2019
ΑΠΟΤΈΛΈΣΜΑΤΑ: 99 RhD αρνητικοί ασθενείς (62 άνδρες και 37 γυναίκες ) μεταγγίστηκαν με 357 μονάδες RhD θετικών ερυθρών.Μέση τιμή ηλικίας των ασθενών ήταν 81 έτη (ακραίες τιμές 24-98 έτη). Στους παραπάνω ασθενείς δεν υπάρχει γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας RhD αρνητική η οποία να υπεβλήθη σε μετάγγιση με RhD θετικά ερυθρά. Ο αριθμός τωνRhD θετικών μονάδων ερυθρών που μεταγγίστηκαν ανά ασθενή κυμαίνονται από 1 έως 18 μονάδες. Σε 54/92 η χορήγηση των θετικών ερυθρών έγινε την ίδια ημέρα και έλαβαν 1 έως 7 μονάδες , σε 21/92 ασθενείς έγινε σε δυο συνεχόμενες ημέρες ενώ στους υπολοίπους ασθενείς ο χρόνος που μεσολάβησε μεταξύ διαδοχικών μεταγγίσεων RhD θετικών μονάδων κυμαίνεται από 3 μέχρι και 82 ημέρες. Οι περισσότεροι ασθενείς νοσηλεύτηκαν στην Παθολογική κλινική (28), Καρδιοχειρουργική (21) και Χειρουργική (18). Οι κυριότερες διαγνώσεις ήταν επείγουσα αορτοστεφανιαία παράκαμψη, ρήξη αρτηριακού ανευρύσματος, αιμορραγίες πεπτικού, τραυματισμοί και βαριές αναιμίες σε ηλικιωμένους. Σε 21/99 ασθενείς υπήρξε παρακολούθηση των ασθενών μετά την τελευταία μετάγγιση με RhD θετικά ερυθρά με άμεση και έμμεση Coombs για ανίχνευση αντι- D αντισώματος σε διάστημα από 7 ημέρες μέχρι 2 χρόνια. Σε 4/21 ασθενείς είχαμε την ανάπτυξη αντι- D, σε ένα ασθενή είχαμε ταυτόχρονη ανάπτυξη και αντι-Cενώ σε ένα ασθενή ανιχνεύθηκε μόνο αντι-Ε. Στο νοσοκομείο μας την περίοδο που μελετήσαμε χορηγήθηκαν 167.897 μονάδες ερυθρών εκ των οποίων 23.160 μονάδες RhD αρνητικό (13,8%).
ΣΥΜΠΈΡΑΣΜΑΤΑ:Ο αριθμός των 357 μονάδων RhD θετικών ερυθρών που χορηγήθηκαν σε 99RhD αρνητικούς ασθενείς σε μια περίοδο 17 ετών, αντιπροσωπεύει πολύ μικρό ποσοστό των μεταγγίσεων των RhD αρνητικών ασθενών. Ήταν αναγκαίο για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών και για να υπάρχει ένα απόθεμα ασφαλείας RhD αρνητικών μονάδων για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών που αφορούν γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας ή όπου δεν είναι δυνατή η λήψη δείγματος αίματος για καθορισμό ομάδας αίματος. Η επιλογή των ασθενών, ο προμεταγγισιακός έλεγχος και η παρακολούθηση πρέπει να γίνονται με καθορισμένο πρωτόκολλο.
 F13
 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΎΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ
Αικατερίνη Δερίλα1, Κυριακή Παυλή2, Μαρία Κατσοχειράκη3
1 Νοσηλεύτρια Ψυχικής Υγείας , RN, MSc ,PhD(c), ΜΜΑΔΝ , Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός-Πολυκλινική» 2 Νοσηλεύτρια ΜΕΘ, MSc, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας»
3 Νοσηλεύτρια Αναισθησιολογικού, RSN, MSc (c), Γ.Α.Ο.Ν.Α.»Ο Άγιος Σάββας»
  ΈΙΣΑΓΩΓΗ: Η βασική διαδικασία της ΜΜΑ (Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας) είναι η ιατρονοσηλευτική αντιμετώπιση των πασχόντων με μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία.
ΣΚΟΠΟΣ: Είναι να αναδειχθεί η σημαντικότητα του σωστού σχεδιασμού λειτουργίας της ΜΜΑ, ώστε να εξασφαλίζονται οι ασφαλείς μεταγγίσεις σε κατάλληλους χώρους, η παρακολούθηση της υγείας των ασθενών και η αντιμετώπιση των προβλημάτων, καθώς και η ψυχολογική υποστήριξη των πασχόντων και των ανθρώπων που τους υποστηρίζουν.
ΜΈΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Ο σχεδιασμός λειτουργίας της μονάδας μεσογειακής αναιμίας είναι βασισμένος στις απαιτήσεις που ορίζει το διεθνές πρότυπο ISO 9001:2015.
ΑΠΟΤΈΛΈΣΜΑΤΑ: Το πρόγραμμα λειτουργίας της ΜΜΑ καθορίζεται με βάση τις ανάγκες κάλυψης των πασχόντων σε συνάρτηση πάντα με τη διαθεσιμότητα του προσωπικού, στο πλαίσιο λειτουργίας της αιμοδοσίας. Η μονάδα καλύπτει όλες τις τεχνικές προδιαγραφές της νομοθεσίας σε σχέση με τη χωροταξία της, τις υποδομές και τον εξοπλισμό τους. Η ΜΜΑ συνεργάζεται στενά με τη νοσηλευτική υπηρεσία της Αιμοδοσίας, τα εργαστήρια, τις κλινικές και τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου.
ΣΥΜΠΈΡΑΣΜΑΤΑ: Η υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών της ΜΜΑ οδηγεί σε ικανοποίηση των ίδιων των ασθενών σε επίπεδο υποδομών, ιατρικής ενημέρωσης, φροντίδας από τους νοσηλευτές όπως φαίνεται με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων, δύο φορές το χρόνο, αλλά και από τη συνεχόμενη εισροή ασθενών στη συγκεκριμένη μονάδα.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία, μονάδα μεσογειακής αναιμίας
54 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταγγισιοθεραπείας












































































   52   53   54   55   56