Page 52 - FINAL PROGRAM
P. 52

 Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταγγισιοθεραπείας
FLASH PRESENTATIONS
  F09
 ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ COVID-19 ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΙΣ ΣΕ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Α.Τζόλου, Α.Λώλη, Ε.Ξάνθη, Σ.Καββαδίας, Κ.Ζησιάδης, Α.Παπαδήμα, Ε.Μάρκου, Ε.Ζερβού.
Αιμοδοσία, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
  ΣΚΟΠΟΣ: Η μελέτη της επίδρασης της λοίμωξης Covid-19 στην κατανάλωση ερυθρών και παραγώγων σε ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο μας.
ΥΛΙΚΟ & ΜΈΘΟΔΟΙ: Μελετήθηκαν οι μεταγγίσεις που πραγματοποιήθηκαν στις μονάδες ειδικών λοιμώξεων και εντατικής θεραπείας σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 του Νοσοκομείου μας κατά τη διάρκεια των επιδημικών κυμάτων από 3/20-10/21, 11/20-5/21 και 6/21-9/21.
ΑΠΟΤΈΛΈΣΜΑΤΑ: Συνολικά μεταγγίστηκαν 95 ασθενείς (52 άνδρες και 42 γυναίκες). Κατά την πρώτη περίοδο μεταγγίστηκαν 9 ασθενείς εκ των οποίων 7 άνδρες και 2 γυναίκες και τους χορηγήθηκαν 51 μονάδες ερυθρών, 21 FFP και 22 PLT. Κατά την 2η περίοδο μεταγγίστηκαν 65 ασθενείς (37 άνδρες και 32 γυναίκες και τους χορηγήθηκαν 212 μονάδες ερυθρών, 192 FFP και 209 PLT. 18 άτομα μεταγγίστηκαν μόνο με ένα παράγωγο και 33 με περισσότερα του ενός. Κατά την 3η περίοδο μεταγγίστηκαν 21 ασθενείς (13 άνδρες και 18 γυναίκες) στους οποίους χορηγήθηκαν 61 μονάδες ερυθρών, 60 FFP και 36 PLT. 2 άτομα μεταγγίστηκαν μόνο με ένα παράγωγο και 8 με περισσότερα του ενός. Κατά τη διάρκεια όλων των επιδημικών κυμάτων χορηγήθηκαν 331 μονάδες ερυθρών σε σύνολο 13984 μεταγγίσεων (ποσοστό 2,36%), 273 μον.FFP σε σύνολο 6135 μεταγγίσεων (ποσοστό 4,44%) και 259 μον.PLT σε σύνολο 10856 μεταγγίσεων (ποσοστό 2,33%).
ΣΥΜΠΈΡΑΣΜΑ: Η επίδραση των μεταγγίσεων σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 δεν είχε σημαντική επίδραση στην κατανάλωση ερυθρών και παραγώγων αίματος στο Νοσοκομείο μας.
 F10
 ΔΙΕΡΕΎΝΗΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ. ΤΟ ΨΎΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ
Μαρίνα Αγγελάκη1, Μαρία Τριγώνη2, Μαρίνα Παπαδογιαννάκη1, Ευαγγελία Λυδάκη1
1Ν.Υ. Αιμοδοσίας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοσκομείο Ηρακλείου, ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΕΛΛΑΔΑ, 2 Κοινωνική Υπηρεσία, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  ΈΙΣΑΓΩΓΗ: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να αναδειχθούν τα κίνητρα και οι αναστολές που οδηγούν ή εμποδίζουν τους τακτικούς και περιστασιακούς αιμοδότες, που προσέρχονται σε μια νοσοκομειακή μονάδα, να δωρίσουν αίμα. Διερευνώνται επίσης και ο ρόλος των επιβραβεύσεων ή ερεθισμάτων όπως, η απουσία από την εργασία, οι δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, ή μια έκκληση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
ΥΛΙΚΟ & ΜΈΘΟΔΟΣ: Δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 168 αιμοδότες οι οποίοι προσήλθαν στο νοσοκομείο ή στα κινητά συνεργεία του τμήματος αιμοδοσίας μεταξύ Μαΐου-Ιουνίου 2020. Ως ερευνητικό εργαλείο χρησιμοποιήθηκε κατάλληλα διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο 30 ερωτήσεων κλειστού τύπου, αυτό-συμπληρούμενο και ανώνυμο. Περιελάμβανε ερωτήσεις καταγραφής δημογραφικών στοιχείων ιστορικού δωρεάς αίματος, καθώς και ερωτήσεις τύπου Likert.
ΑΠΟΤΈΛΈΣΜΑΤΑ: Πάνω από το 80% των ερωτηθέντων, τόσο των τακτικών όσο και των περιστασιακών αιμοδοτών, φαίνεται να αιμοδοτεί από αλτρουιστικά κίνητρα όπως η προστασία της ανθρώπινης ζωής, το ηθικό καθήκον, η ανθρώπινη αλληλοβοήθεια, όπως και από το αίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης που αισθάνονται μετά τη δωρεά αίματος. Στο 73% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι στο άμεσο οικογενειακό ή/και φιλικό του περιβάλλον υπάρχουν εθελοντές αιμοδότες ενώ στο 54% είχαν περιστατικό μετάγγισης στο οικογενειακό περιβάλλον. Το 31,5% προσήλθε για δωρεά αίματος κατόπιν ενημέρωσης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντίθετα, η έλλειψη χρόνου και ο φόβος των ενδεχόμενων επιπλοκών από τη δωρεά αίματος ή η προηγηθείσα δυσάρεστη εμπειρία από αιμοδοσία (πόνος κατά την φλεβοκέντηση, ζάλη κλπ) ήταν οι κυριότερες αιτίες αναστολής στην προσέλευση των μη τακτικών αιμοδοτών.
ΣΥΜΠΈΡΑΣΜΑΤΑ: Ο αιμοδοτικός πληθυσμός κινητοποιείται κυρίως από υψηλό αίσθημα αλτρουισμού και προσωπικές εμπειρίες. Γι αυτό σημαντικό είναι οι κρατικοί φορείς σε συνεργασία πάντα με τις υπηρεσίες Αιμοδοσίας να εστιάσουν στην ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη της αιμοδοσίας, την εξάλειψη πιθανόν ανασφαλειών και φόβων ως προς αυτήν και την ενεργοποίηση των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την προβολή του έργου της Αιμοδοσίας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
52 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταγγισιοθεραπείας
















































































   50   51   52   53   54