Page 47 - FINAL PROGRAM
P. 47

 Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταγγισιοθεραπείας
FLASH PRESENTATIONS
  F02
 ΕΎΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΎΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΎΑΚΟΎ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΎ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ
Γεώργιος Καλτσούνης1, Γεωργία Νεοχωρλή1, Έλλη Ντινοπούλου1, Άννα Κωνσταντινίδου1, Βαΐα Παπαγεωργίου1,
Ελένη Κέζου2, Ελένη Τούλια3, Χριστίνα Κουπίδου4, Φώτιος Γκιρτοβίτης1, Βασιλική Μπακαλούδη1, Μαγδαληνή Παπέ1, Δημήτριος Στοϊμένης1, Βιργινία Βουλγαρίδου1, Αγλαΐα Κωνσταντίνου1, Λαμπρινή Τσαντήλα1, Μαρία Χατζηκύρκου1, Ελένη Χασαποπούλου-Ματάμη1
1 ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα 2 ΓΝ Χίου “Σκυλίτσειο”, Χίος, Ελλάδα
3 ΓΝ Κιλκίς, Κιλκίς, Ελλάδα
4 ΓΝ Βέροιας, Βέροια, Ελλάδα
  ΈΙΣΑΓΩΓΗ: Η άποψη των αιμοδοτών και η αξιολόγηση της εμπειρίας τους κατά την αιμοδοσία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μπορεί να καθοδηγήσει την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών με σκοπό τόσο την επιστροφή των υπαρχόντων αιμοδοτών όσο και την προσέλκυση νέων αιμοδοτών, καθώς και την μετατροπή δοτών αντικατάστασης σε εθελοντές αιμοδότες.
ΜΈΘΟΔΟΙ: Χρησιμοποιήθηκε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο Google φόρμες και συμπληρώθηκε ανώνυμα από 671 αιμοδότες σε χρονικό διάστημα δύο ετών. Ο σύνδεσμος διαμοιράστηκε στους αιμοδότες μέσω σελίδας κοινωνικής δικτύωσης (facebook) καθώς και με το έντυπο που χρησιμοποιείται για την εκ των υστέρων ειδοποίηση (post donation information).
ΑΠΟΤΈΛΈΣΜΑΤΑ: Οι περισσότεροι από τους αιμοδότες που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο φαίνονται ικανοποιημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες και θα επέλεγαν να αιμοδοτήσουν ξανά. Οι περισσότεροι επιθυμούν τακτικές υπενθυμίσεις, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων (e-mail, sms). Τονίζεται έντονα η ανάγκη για καμπάνιες ενημέρωσης, ιδίως σε σχολικό περιβάλλον. Ως αποτρεπτικοί παράγοντες για την τακτικότερη αιμοδοσία αναφέρονται, εκτός από προσωπικούς λόγους όπως έλλειψη χρόνου και αναβλητικότητα, η δυσκολία στην στάθμευση, το υπάρχον ωράριο λειτουργίας και η αναμονή στον χώρο αιμοδοσίας. Ακόμη, η πλειοψηφία των αιμοδοτών εκφράζεται υπέρ της κατάργησης των καλύψεων, αν και εκφράζονται σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την επίπτωση στα αποθέματα αίματος.
ΣΥΜΠΈΡΑΣΜΑ: Η χρήση ενός διαδικτυακού ερωτηματολογίου αποτελεί έναν εύκολο, ανέξοδο και άμεσο τρόπο επαφής με το αιμοδοτικό κοινό, και τα ευρήματα μπορούν να κατευθύνουν μελλοντικές στρατηγικές βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών με απώτερο σκοπό την αύξηση των αιμοδοτών. Πολλοί από τους παράγοντες που αναφέρονται από τους αιμοδότες ως αποτρεπτικοί για την τακτικότερη προσέλευση θα μπορούσαν να αμβλυνθούν από τη λειτουργία σταθερών, κατάλληλα διαμορφωμένων και στελεχωμένων, χώρων αιμοληψιών είτε εντός είτε εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος. Η χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την εύκολη και άμεση τακτική υπενθύμιση των αιμοδοτών φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα επιθυμητή.
Τελικό Πρόγραμμα 47





















































































   45   46   47   48   49