Page 40 - FINAL PROGRAM
P. 40

 Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταγγισιοθεραπείας
ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΏΣΕΙΣ
  ΠA2
 ΑΠΟΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΟΞΕΙΔΩΣΗ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΎΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΨΎΧΟΣ
Σ. Φόρτης1, X. Γεωργατζάκου1, Π. Δρόσος1, Ε. Παπαγεωργίου1, Κ. Σταμούλης2, Μ. Πολίτου3, Σ. Βαλσάμη3, Α. Κριεμπάρδης1
1 Ερευνητικό Εργαστήριο Αξιοπιστίας και Ποιοτικού Ελέγχου στην Εργαστηριακή Αιματολογία- HemQcR, Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
2 Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
3 Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας - Αιματολογικό Εργαστήριο, «Αρεταίειου» Νοσοκομείου
  ΈΙΣΑΓΩΓΗ: Τα τελευταία χρόνια έρευνες εστιάζουν στη μελέτη αποθηκευμένων στο ψύχος αιμοπεταλίων, με σκοπό την επιμήκυνση του χρόνου αποθήκευσης και την αύξηση των αποθεμάτων. Σκοπός της μελέτης ήταν η μελέτη της οξείδωσης και απόπτωσης ασκών αιμοπεταλίων που είχαν αποθηκευτεί στο ψύχος σε σχέση με αυτά της θερμοκρασίας δωματίου.
ΜΈΘΟΔΟΙ: Χρησιμοποιήθηκαν ασκοί δεξαμενοποιημένων αιμοπεταλίων αποθηκευμένοι στους 22οC και 4οC, για διάστημα 15 ημερών υπό ανακίνηση. Πραγματοποιήθηκε άσηπτη δειγματοληψία σε 4 χρονικά σημεία (1η-5η-10η-15η ημέρα). Έγινε αιματολογικός (PLTs, PCT, MPV, PDW), βιοχημικός έλεγχος (γλυκόζης, LDH), μελετήθηκαν τα επίπεδα ενδοκυττάριων δραστικών ριζών οξυγόνου (ROS), ασβεστίου (iCa2+) και η ενεργοποιημένη κασπάση-3. Στο υπερκείμενο των ασκών (πλάσμα) μετρήθηκε η ολική αντιοξειδωτική ικανότητα (TAC) και η αντιοξειδωτική ικανότητα εξαρτώμενη (UAdAC) και μη εξαρτώμενη (UAiAC) από το ουρικό οξύ.
ΑΠΟΤΈΛΈΣΜΑΤΑ: Με την πάροδο του χρόνου η γλυκόζη στους ασκούς αιμοπεταλίων, ανεξάρτητα από τις συνθήκες αποθήκευσης, μειώθηκε ενώ η LDH αυξήθηκε. Υψηλότερα ROS ανιχνεύτηκαν στους ασκούς στο ψύχος, σε σχέση με τα αιμοπετάλια αποθηκευμένα στους 22οC. To iCa2+ διατηρήθηκε υψηλό από την 5η-10η ημέρα ενώ μειώθηκε σημαντικά την 15η ημέρα στους 22οC. Τα ποσοστά των θετικών σε κασπάση-3 κυττάρων παρουσίασαν γραμμική αύξηση σε συνάρτηση με τη διάρκεια αποθήκευσης ανεξάρτητα από τις συνθήκες. Στους ασκούς των 22oC τα ROS συσχετίζονται θετικά με το iCa2+ και η UAiAC αρνητικά με την UAdAC. Στους ασκούς των 4oC η μείωση της γλυκόζης σχετίζεται με την αυξημένη TAC του πλάσματος. Στις ίδιες συνθήκες, η ΤAC παρουσιάζει αρνητική συσχέτιση με το PDW και PCT και θετική με το MPV. H UAiAC συσχετίζεται αρνητικά με τα ενδοκυττάρια επίπεδα iCa2+ και ενεργής κασπάσης-3, ενώ η κασπάση παρουσιάζει αρνητική συσχέτιση με τα ROS των PLTs.
ΣΥΜΠΈΡΑΣΜΑ: Η θερμοκρασία αποθήκευσης φαίνεται να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην ενεργοποίηση του αποπτωτικού θανάτου και της οξείδωσης των ασκών αιμοπεταλίων. Πιθανά η αντιοξειδωτική ικανότητα των ασκών να αποτελεί έναν προγνωστικό βιοδείκτη της ανάκτησης των αιμοπεταλίων in vivo.
 40 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταγγισιοθεραπείας






















































































   38   39   40   41   42