Page 34 - FINAL PROGRAM
P. 34

 Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταγγισιοθεραπείας
ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ
  ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΈΖΙ 10:
Νέες προκλήσεις για την αιμοδοσία
 Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟ ΓΑΝΤΙ
Μπακαλούδη Βασιλική
Αιματολόγος. Διευθύντρια ΕΣΥ. Κέντρο Αίματος ΑΧΕΠΑ
 Πρωταρχική μέριμνα σε κάθε αιμοδοσία εκτός από την ασφάλεια του αιμοδότη, είναι η επάρκεια και η ασφάλεια του μεταγγιζόμενου αίματος.
Οι νέες αποτελεσματικές θεραπείες για τον ιό της ηπατίτιδας C, η χρήση PrEP (Pre-exposure prophylaxis)-PEP (Post-exposure prophylaxis) για την προφύλαξη από την μόλυνση από τον ιό του HIV όπως και τα νεότερα σκευάσματα για την ηπατίτιδα Β, οδηγούν σε σημαντική βελτίωση της υγείας των ατόμων που τα λαμβάνουν.
Μπορούν αυτά τα άτομα να είναι αιμοδότες; Είναι πραγματικά ασφαλή τα προϊόντα αυτών των αιμοδοτών;
Μπορούν επίσης, ακόμα και αν αυτά τα προϊόντα θεωρηθούν με τα μέχρι τώρα δεδομένα ασφαλή, να αλλάξουν πολιτικές που εφαρμόζονται χρόνια και έχουν ως κύριο στόχο την εξάλειψη του ελάχιστου κινδύνου μετάδοσης μολυσματικού παράγοντα;
Αιμοδοσία και ηπατίτιδα C
Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ηπατίτιδα C είναι: Αναβάλλονται οριστικά: Άτομα με τρέχουσα ή παρελθούσα λοίμωξη από HCV
Οι νέες θεραπείες για τον ιό της ηπατίτιδας C σύμφωνα με όλα τα νεότερα δεδομένα οδηγούν σε εξάλειψη του ιού σε ποσοστό έως και 95% και συνεπώς του ανιχνεύσιμου ιικού φορτίου. Τα αντισώματα όμως θα παραμείνουν θετικά για πολλά χρόνια.
Με βάση τον αλγόριθμο που ακολουθείται σε όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας, απαιτείται αρνητική δοκιμή ανίχνευσης αντισωμάτων HCV πριν απελευθερωθεί το αίμα, άρα το αίμα αυτών των αιμοδοτών δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Οι μονάδες αίματος από αιμοδότες με αντι-HCV θετικό, χωρίς ιικό φορτίο, μπορεί θεωρητικά μόνο να μην είναι μολυσματικές, καθώς η ασφάλεια τέτοιων μονάδων δεν έχει αποδειχθεί επίσημα με μελέτες.
Αν υιοθετηθεί μια προσέγγιση βάσει εξατομικευμένου κινδύνου, το αναμενόμενο όφελος όσον αφορά την αύξηση της επάρκειας αίματος, θα ήταν ασήμαντο (< 0,1%) και έτσι δεν μπορεί να αντισταθμίσει ακόμη και τον μικρότερο κίνδυνο.
Επιπλέον η την επικύρωση κάθε αντι-HCV θετικής, με θετική επιβεβαιωτική (RIBA-INNOLIA), RNA-HCV αρνητικής μονάδος αίματος επιφέρουν το πρόσθετο κόστος φόρτου εργασίας και ευθύνης σε αυτούς που θα αναλάβουν την αξιολόγηση.
Γνωρίζουμε όμως την συμπεριφορά του ιού μετά την θεραπεία? Μήπως είναι νωρίς ακόμα να θεωρήσουμε ασφαλή αυτά τα προϊόντα? Τι συμβαίνει με την occult ηπατίτιδα C?
Αιμοδοσία και χρήση PrEP- PEP
Η αυξανόμενη χρήση προφύλαξης πριν από την έκθεση (PrEP) η μετά την έκθεση (PEP) για την πρόληψη του HIV, στις ομοφυλοφιλικές και ετεροφιλικές επαφές, μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές δωρεάς αίματος. Η χρήση αυτών των σκευασμάτων σε άτομο που έχει μολυνθεί με HIV, γνωστή ως -πρωτοπαθής λοίμωξη PrEP- μπορεί να καταστείλει τον ιικό αναδιπλασιασμό
Το ιικό φορτίο σε αυτήν την αιμοδοσία δεν είναι ανιχνεύσιμο ακόμη και με την πιο ευαίσθητη μοριακή τεχνική για HIV-RNA. Παρατηρήθηκε επίσης αδυναμία ορομετατροπής (δεν ανιχνεύεται αντίσωμα) με δοκιμές που χρησιμοποιούν αντιδραστήρια ορολογικού ελέγχου δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς καθώς και με δοκιμασία ανοσοαποτύπωσης Western Blot.
Μία τέτοια αιμοδοσία θα μπορούσε να είναι μολυσματική παρά τον αρνητικό μοριακό και ορολογικό έλεγχο.
Στις ΗΠΑ, δείγματα πλάσματος από τέσσερις μεγάλες οργανώσεις συλλογής αίματος βρήκαν μεταβολίτες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συνήθως σε ARΤ σχήματα, (αντιρετροϊκή θεραπεία ατόμων με HIV) σε συγκεντρώσεις που δείχνουν ότι είχαν ληφθεί μέσα στην εβδομάδα πριν την αιμοδοσία.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα σημερινά ερωτηματολόγια συνέντευξης των αιμοδοτών και ο έλεγχος πριν από τη δωρεά, δεν επαρκούν και δεν οδηγούν στην αποκάλυψη των επικίνδυνων συμπεριφορών σε σχέση με τον ιό HIV. Το γεγονός αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια της παροχής αίματος.
34 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταγγισιοθεραπείας









































































   32   33   34   35   36