Page 22 - FINAL PROGRAM
P. 22

 Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταγγισιοθεραπείας
ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ
  ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΈΖΙ 3:
Από τη μετάγγιση στη Θρόμβωση: Υπάρχει σχέση;
 ΜΙΚΡΟΚΎΣΤΙΔΙΑ: ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΘΑΎΜΑΤΟΎΡΓΑ!
Χαρά Γεωργατζάκου, Αναστάσιος Κριεμπάρδης
 Τα εξωκυττάρια κυστίδια αποτελούν υποκυτταρικές δομές και έχει δειχτεί ότι συμμετέχουν στη διακυτταρική επικοινωνία μέσω μεταφοράς πρωτεϊνών, νουκλεϊκών οξέων και μεταβολιτών. Ένα είδος εξωκυττάριων κυστιδίων είναι τα μικροκυστίδια, το μέγεθος των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 100-1000nm. Τα μικροκυστίδια προέρχονται από την αποκοπή τμημάτων της εξωτερικής μεμβράνης των κυττάρων και χαρακτηρίζονται από πρωτεϊνικούς δείκτες, οι οποίοι είναι χαρακτηριστικοί των μητρικών κυττάρων προέλευσης.
Η κυστιδιοποίηση των κυττάρων του αίματος είναι μια διαδικασία η οποία ενεργοποιείται μετά από την επίδραση διαφόρων εξωτερικών ερεθισμάτων ή εσωτερικών μηνυμάτων. Κατά την αποθήκευση του αίματος, τα ερυθρά αιμοσφαίρια υφίστανται αναδιοργάνωση του υπομεμβρανικού σκελετού και λιπιδίων της μεμβράνης, οξείδωση πρωτεϊνών και αύξηση των ενδοκυττάριων ιόντων ασβεστίου με αποτέλεσμα την αύξηση των μικροκυστιδίων στους ασκούς συμπυκνωμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα αιμοπετάλια, αντίστοιχα, παράγουν μικροκυστίδια ύστερα από ενεργοποίησή τους (μέσω αγωνιστών ή της διατμητικής τάσης την οποία υφίστανται στην κυκλοφορία ή μέσω ενεργοποίησης κυτταρικών υποδοχέων) ή ενεργοποίηση της απόπτωσής τους, διαδικασίες που οδηγούν σε αύξηση των ενδοκυττάριων ιόντων ασβεστίου και αναδιοργάνωση του κυτταροσκελετού.
In vitro μελέτες έχουν συσχετίσει την παρουσία των ερυθροκυτταρικών μικροκυστιδίων με την αποικοδόμηση του μονοξειδίου του αζώτου, γεγονός που οδηγεί σε αγγειοσυστολή, την ενεργοποίηση των ουδετερόφιλων υποδηλώνοντας έναν προ-φλεγμονώδη ρόλο, την ενεργοποίηση παραγόντων πήξης καθώς και την παραγωγή θρομβίνης, χαρακτηριστικά που πιστεύεται ότι σχετίζονται με θρομβοεμβολικές επιπλοκές της μετάγγισης. Από την άλλη πλευρά, τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί η αντιφλεγμονώδης δράση τους, μέσω μειωμένης παραγωγής κυτταροκινών και αναστολής του προ-φλεγμονώδους φαινοτύπου των λευκοκυττάρων. Επιπλέον, στον αποδεδειγμένο πλέον αιμοστατικό τους ρόλο έχει αποδοθεί η αποκατάσταση της ακεραιότητας του ενδοθηλίου σε αγγειακές βλάβες, η αποτροπή ανάπτυξης αιμορραγικής καταπληξίας, καθώς και η διατήρηση της αιμοδυναμικής σταθερότητας και η αναχαίτηση της ισχαιμίας σε βαριά τραυματισμένους ασθενείς.
Παρότι η παρουσία των μικροκυστιδίων στα παράγωγα αίματος γενικότερα θεωρείται ένας επιβαρυντικός παράγοντας όσον αφορά στον κίνδυνο θρομβώσεων που σχετίζονται με τη μετάγγιση, πλέον έχει αποδειχθεί ένας διττός ρόλος τους τόσο στην ανοσορρυθμιση όσο και στην αιμόσταση.
22 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταγγισιοθεραπείας
























































































   20   21   22   23   24